Barnebøker

Bøkene om Fredrikstad-musa Fjompen Fant

Noen uker før jul 2020 ble de fire julebøkene om Fredrikstad-musa Fjompen Fant lansert i Kulturhuset Qulthus i Gamlebyen.

Fjompen er bosatt på Fredrikstad stasjon sammen med foreldre og søsken, og har stort sett rolige dager på Museberg skole. Men rett før jul – hvert år – oppstår diverse politiske besynderligheter med noen mystiske oster som sender Fjompen ut på farlige førjulseventyr.  Som i den tredje boka, Den amerikanske kruttosten,  der Fjompen og gjengen blant annet må til Berlin for å redde jula (se illustrasjon under).

Bøkene er skrevet av meg, og  illustrert av min eldste sønn Zeb Bacary.
Hver bok har 24 kapitler, og kan leses hver dag frem til julaften – eller i en fei!.

Pris per bok: kr. 149.-. Bok-boks med alle fire bøker: kr. 549.-

Les omtale i Fredriksstad Blad her (krever abonnement)


Julebok 1: Den nederlandske audaosten

Like før jul blir den meget verdifulle nederlandske audaosten stjålet fra kjøleskapet til musefamilien Fant på Fredrikstad stasjon. Fjompen, som er minstemann i familien, finner umiddelbart frem detektivutstyr for å snuse nærmere på saken. Etterforskningen fører den lille detektivmusa til en underjordisk havn i Fredrikstad, og videre til Knasketangen på Broder-øyene med dramatiske oppgjør i vinterbølgene. I løpet av historien støter Fjompen på røykende ungdomsmus, sleske skurkemus, en pensjonert musegeneral, piratkapteinen Patterson Creepio, skipsmus av ymse sort, og ikke minst et kobbel av norske politikere med statsminister Nico Brandenburg og kraftpluggen Dirk Blundhaug i spissen. Men hvorfor er alle så opptatt av den nederlandske audaosten? Og med bare noen få timer igjen til jul – hvordan skal Fjompen rekke å finne osten, og få den trygt hjem til frokostbordet på julaften?


Julebok 2: «Den deilige pultosten»

Et par år etter oppgjøret om den nederlandske audaosten, er Fredrikstad-musa Fjompen Fant tilbake i et nytt juledrama. Denne gang utspiller handlingen seg i hedmarksbygda Løten, der Fjompen deltar på det årlige pultost-kurset. Men det som skulle være rolige kursdager utvikler seg til en heseblesende kunstjakt. For hvem andre enn eks-politiker Dirk Blundhaug kommer til bygda for å vise frem «Den deilige pultosten» – et hittil ukjent maleri av Waldemar Blunck. Og det på selveste 150-årsdagen til kunstneren. Men er det egentlig brumlebassen Blundhaug som eier maleriet? Sammen med lokalpolitikere og rikspolitikere, en piperøykende togveteran, cheeseburger-tyggende rampemus og ikke minst Patterson Creepio og musekameratene fra Fredrikstad, setter Fjompen Fant i gang en ellevill kunstjakt på både glatte hedmarksveier og underjordiske jernbanelinjer. Dramatikken vil ingen ende ta da en pensjonert kunsttyv fra Stavanger også melder seg på i racet om «Den deilige pultosten».

Julebok 3: Den amerikanske kruttosten

Fredrikstad stasjon – like før jul: Den lille etterforskermusa Fjompen Fant sløver i sofaen etter skoletid da MRK (Musenes rikskringkasting) melder at skuespillermusa og actionhelten Butch Winemouse er kidnappet i USA. Snart er Fjompen og etterforskerkompisene på plass i New York – rett i hælene på den kriminelle kidnappermusa Konrad Norvegia fra Sarpsborg. Jakten fortsetter over Atlanterhavet til Europa og den gamle flyplassen Tempelhof i Berlin. Samtidig er den norske politikeren, ostefanatikeren og Fjompens erkefiende Dirk Blundhaug også på plass i den tyske hovedstaden for å overvære utstillingsåpningen av «Den amerikanske kruttosten» – en ost med helt spesielle og nifse egenskaper. USAs president Abraham Nap er også til stede for å kaste glans, men bare kort tid etter åpningen er det Blundhaug hele verden snakker om. Nå starter en serie med politiske forviklinger som verken mann eller mus har sett maken til i moderne tid. Superkjendiser som den tyske forbundskansler Irmelin Merkelie, den norske statsminister Nico Brandenburg og fotballmanager Eddie «Big Bang» Bangham trekkes inn i handlingen – som i tillegg til New York og Berlin forflytter seg til både København, London og Gamlebyen i Fredrikstad. Klarer Fjompen Fant å løse osteflokene og rekke hjem til julefeiring sammen med musefamilien?


Julebok 4: Kvitosten frå Telemark

I kolonialforretningen Samhandleriet i Gamlebyen lever varene sitt eget liv etter stengetid. Veteransjokoladen Choco Champ har gjemt seg i butikkhyllene siden slutten av 60-tallet, men aldri har han opplevd maken til dramatikk som førjulsdagene i år. Da den tvilsomme «Banditt»-sjokoladen ankommer butikken, blir det nemlig fullt kaos i hyllene. Etterforskermus og spaner Fjompen Fant blir involvert i saken, og det viser seg snart at skurk og eks-politiker Dirk Blundhaug lurer i bakgrunnen med skumle planer for hele butikk-Norge. I allianse med kjæresten Gunn Wimsen forbereder Blundhaug et politisk kupp som involverer statsminister Nico Brandenburg, som nettopp har kjøpt seg ny hytte i Engelsviken, og ikke minst en ny-designet og mystisk delikatesseost fra Telemark. Dramatikken topper seg da TV2s Jette Dufsen kommer til Fredrikstad for å gjøre et førjulsintervju med statsministeren. Kan Fjompen Fant redde både engstelige matvarer og den politiske husfreden i Norge før julekvelden?


Fjompens butikk

Tør du kjøpe en eller flere bøker om Fjompen Fant?
De er til salgs i Kulturhuset Qulthus i Gamlebyen, Fredrikstad.
Du kan også bestille bøkene på tekstmelding til 982 35671, eller sende e-post til kunst@kunstsalongen.no.
Pris per bok: 149.-
Bokboks med alle fire bøker: 549.-
(evt. porto kommer i tillegg)

Produksjonen av Fjompen Fant-bøkene er en håndlagd prosess med variert bruk av papir og omslag.

Dette gir hver bok en unik profil.
Arbeidet med bøkene går hånd i hånd med produksjon av billedkunst.
Les mer om dette på Kunstsalongens nettside.


Fjompens illustratør

Fjompens personlige illustratør er Zeb Bacary Stenseng-Molven.


Fjompens sekretær

Fjompen Fant
c/o Morten Stenseng Gulbrandsen
982 35671
kunst@kunstsalongen.no

Comments are closed.